Commonraad in Lombok

Achter de schermen

Gepubliceerd op

Gemene Grond 10 juni 22 eindpresentatie-91 (1).jpg

Het Westplein verandert in de komende jaren in het Lombokplein. Begin 2023 heeft de gemeente Utrecht het bestemmingsplan en voorlopig ontwerp voor de infrastructuur op het toekomstige plein vastgesteld. Wat nog niet vaststaat is de culturele invulling van het plein, waaronder ook het park valt dat aan het water komt. Kwartiermaker en curator Suzanne Sanders: “Er is veel aandacht voor de complexe infrastructurele opgave, maar nog niet voor de buurt waar het plein naar wordt vernoemd. Dit is een opening om het over eigenaarschap, representatie en rechtvaardigheid in de ‘openbare’ ruimte te hebben.”

Commonraad ontstaan

Lombok is een sociaal-cultureel ontzettend rijke wijk. In 2023 is in de buurt een commonraad ontstaan van betrokken buurtgenoten die zich inzetten voor een rechtvaardigere stad, waarin ook mensen die eerder niet (goed) gehoord werden, zich gerepresenteerd kunnen voelen. Het toekomstige Lombokpark is een ‘common space’ in aanbouw.

Urban Commons X Lombokplein

Gemene Grond en de commonraad nodigen de gemeente uit om samen een methode te ontwerpen om het Lombokplein samen vorm te geven. We zetten de urban commons: inwoners en belanghebbenden in wijk in als alternatief voor een ontwerpopgave. Het programma activeert en versterkt verschillende geleefde ervaringen en verzamelt & deelt kennis over de veranderende stad. In 2024 wordt voor het eerst in praktijk getest of de commons uitkomst kan bieden voor rechtvaardiger, inclusief opdrachtgeverschap in de openbare ruimte. De commonraad beheert samen de regels en de beschikbare middelen voor deze samenwerking. Iedere eerste vrijdag van de maand komt de commonraad bij elkaar voor een lunch, en werken zij aan het culturele programma voor 2024.

Wat Maakt West?

Het plein is misschien pas in 2029 klaar, maar de stad verandert in de tussentijd snel verder. Daarom organiseert Gemene Grond op en rond het plein ook een cultureel programma in en over de veranderende “openbare” ruimte. Wat vinden de ouderen ervan, die hier al hun hele leven wonen en elkaar ontmoeten in het cafe of bij het buurthuis? Hoe kunnen kinderen hun stem laten horen en meedenken over hun toekomstige stad? Waar kunnen jongeren en nieuwkomers terecht om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen of te ontspannen? In het programma ‘Wat Maakt West’ reflecteren en reageren we met verschillende stemmen uit de buurt, én met kunstenaars en wetenschappers op de veranderende stad.

Huidige deelnemers zijn:

DOCK, Buurthuis Rosa, Perron West, Lucrative Dumpster Dives, De Voorkamer, Migrantour, Wishing Well West, De Tussenvoorziening / De Stek, Kleine Max, Ondernemersvereniging Kanaalstraat.

Meedoen

Als je een buurtgenoot bent van het Westplein en interesse hebt om mee te doen of op de hoogte te blijven, mail naar programma@gemenegrond.nl of schrijf je in voor de Gemene Grond nieuwsbrief.