Informatiemarkt bij De Nieuwe Jutter, Rivierenwijk
Gepubliceerd op
Gemene Grond organiseert klaagsessies: je kunt je hart luchten, en niemand zal je veroordelen. Achter een klacht zit vaak een wens verscholen. Deze klaagsessies kunnen helpen om individuele én collectieve vragen en verlangens te vertalen. Met deze sessies verzamelen we klachten, feedback en wensen van mensen uit en rond Merwede, om ze samen te presenteren aan de partijen die Merwede ontwikkelen, waaronder de gemeente Utrecht. Merve Bedir en Zoraïma Hupkes schreven een dagboekfragment over zo’n klaagsessie.
Dagboekfragment van Zoraïma Hupkes
Na meer dan twaalf e-mails over dit evenement te hebben ontvangen, is het eindelijk gelukt: de "informatiemarkt" in De Nieuwe Jutter in Rivierenwijk! Een markt georganiseerd door de gemeente om bewoners en lokale ondernemers te informeren over de aankomende ontwikkelingen in Merwede. Sinds ik aan dit project ben begonnen, breng ik veel tijd door in buurthuizen, gemeenschappelijke ruimtes, kerken, enzovoort. Deze multifunctionele plekken zijn me echt gaan fascineren. Het voelt altijd alsof je midden in de samenleving staat, zelfs al ben je binnen vier muren. Je ziet overal kleine hints of sporen van andere gemeenschappen. De plek waar onze "stand" voor de informatiemarkt stond, bleek ook de ruimte te zijn van de lokale line-dansclub — geweldig toch?!
Merve en ik hadden van tevoren bedacht om mensen te vragen een foto te maken van hun favoriete of minst favoriete deel van de openbare ruimte, en deze als ansichtkaart naar de gemeente te sturen. We hadden zelfs een zware printer en glanzend papier meegenomen om ter plekke de ansichtkaarten te maken. Helaas ontdekten we 15 minuten voor aanvang dat de toner op was. Dus hebben we geïmproviseerd: we pakten onze kleurstiften en papier en maakten een doek waarop mensen hun wensen, klachten en alles daartussenin konden schrijven. Zoals altijd waren wij de vreemde eend in de bijt tussen alle architecturale ontwerpen en de borden van de Gemeente Utrecht. Maar dat werkte juist in ons voordeel! Mensen voelden zich uitgenodigd om met ons te praten, hun hart te luchten, te lachen, te klagen en ideeën te delen over hun buurt.
Al snel werd duidelijk welke thema’s belangrijk zijn voor de bewoners van Rivierenwijk: groen, verbinding in de wijk en met omliggende wijken, en een gedeelde irritatie over zwerfvuil en de lokale vuilnisplaats. We kwamen een paar bekende gezichten tegen van eerdere sessies bij De Pomp, en er werden selfies gemaakt met Merve en de organisatoren van het Gierzwaluwenplantsoen. Dit is een prachtig initiatief, en ze wilden graag het laatste nieuws delen over een kunstwerk dat in hun tuin was geplaatst.
Interessant was ook dat bewoners meteen herkenden wie wat had geschreven op ons doek: “Ah, ik zie dat B. hier al langs is geweest,” wat veel zegt over hoe actief de mensen zijn die deze avond bezochten. Aangezien deze evenementen helaas vaak bezocht worden door mensen van een bepaalde leeftijd, wilden we ook andere stemmen horen. Zoals die van T., een 7-jarig jongetje, die heel verdrietig was over de nieuwe plannen omdat zijn speelplaats (die hij “het schip” noemt) zal verdwijnen! Hij was echter erg enthousiast over de roze lichten op de nieuw ontworpen brug.
Muurschilderingen, zo merkte een bezoeker op, zijn heel efficiënt en leuk, omdat ze geen ruimte innemen (gelijk heeft ‘ie). Dialoog, herkenbare kunstwerken en de wens om met elkaar in contact te komen, lijken de grote gemene deler van deze avond te zijn. Onze avond eindigde met geweldige sandwiches, dankzij de catering van De Nieuwe Jutter!