Terugblik: (re)weave Merwede – verhalen langs het water
Gepubliceerd op
Op zondag 24 november vulde Kanaal30 zich met verhalen, herinneringen en dromen over het Merwedekanaal. Tijdens (re)weave Merwede, dat dit keer een onderdeel van Winterwinkelen was, kwamen buurtbewoners, kunstenaars en nieuwsgierige bezoekers samen om de geschiedenis én toekomst van het kanaal te verkennen. Het was een dag vol verbinding, reflectie en ontdekkingen – zowel binnen als buiten in de schemering.
Een middag vol verhalen
In de sfeervolle ruimte van Kanaal30 werden bezoekers uitgenodigd om hun eigen ervaringen te delen. Oude foto's en dia's over de geschiedenis van het kanaal brachten gesprekken op gang. Een buurtbewoner vertelde hoe zijn vader, jaren geleden, dronken met fiets en al het water in reed – en hoe hij door omstanders werd gered, want zwemmen kon hij niet. Anderen herinnerden zich de fabrieken die ooit aan het kanaal stonden, zoals de UBO-autobandenfabriek en de Betonfabriek. Een roeier gaf een uniek perspectief: hoe het voelt om vanaf het water de bruggen en de rechte lijnen van het kanaal te ervaren – een perfecte plek om snelheid te maken.
Artist-in-residence Merve Bedir zei: “Dit water is voor mij net als een natuurlijke waterscape. Wanneer water stroomt, voelt het voor mij niet meer als een kanaal.” Samen met bezoekers onderzocht ze hoe persoonlijke reflecties en collectieve dromen nieuwe perspectieven op de omgeving bieden.
Door verhalen, gedichten en muziek ontdekten we samen hoe water ons dagelijks leven beïnvloedt. De onderwaterfilms van Bas Koole, vertoond tijdens de installatie, trokken veel bekijks en maakten het gesprek over de verborgen dieptes van het kanaal nog intenser.
Wandelen in de schemering
In de late middag verzamelde de groep zich voor de Nightwalk, geleid door Friso Wiersum en Bart Witte van Expodium. Langs de oevers en door het bouwterrein kwam een diversiteit aan perspectieven naar voren. Bewoners van woonboten deelden hun zorgen over de groeiende drukte en veranderingen in hun omgeving. “De schemering gaf het water een magische, spiegelachtige rust. Terwijl we liepen, kwamen gedachten op: hoe moet het eruit hebben gezien toen die fietser het water in ging? Welke verhalen liggen verborgen in de diepte van dit kanaal? De wandeling was een ritueel, een moment om stil te staan bij de veranderingen in de wijk en onze band met de natuur en het water.
Carlijn Diesfeldt, curator Gemene Grond: “We eindigden op een nog braakliggend bouwterrein. Wat was het bijzonder om hier zo in de verte te kunnen kijken, de lichten van de stad te zien schijnen over deze vlakte en een wens achter te laten op de kaartjes die Friso en Bart uitdeelden met de vraag: Stel je de toekomst voor. Over 20 jaar. Welke fijne herinnering wens je een dan hier levend wezen toe om hier te hebben?”
Een bijzondere ontmoeting
Carlijn Diesfeldt: “Wat deze dag zo speciaal maakte, was hoe iedereen zich vrij voelde om hun ervaringen te delen – van persoonlijke herinneringen tot wensen voor de toekomst. (re)weave Merwede toonde hoe kunst en verhalen kunnen verbinden en hoe water, als stille getuige, altijd een rol speelt in de geschiedenis van onze stad.”
Met dank aan: Friso Wiersum, Bart Witte, Bas Koole en Kanaal30: Belinda Werschkull, Annemieke Leeuwangh en deelnemers Nightwalk. Mede tot stand gekomen met een bijdrage van: Ondernemerscollectief MerwedeTranswijk & Co, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en gemeente Utrecht
Fotografie door: Anna Jurna.