Grondstof

Onderdeel van: Wat Maakt West!?
Take a Detour

Take_a_detour_grondstof_grondboring_IMG_6170.jpg

Stel je voor: je hebt haast, het is dinsdagochtend en het miezert. Je moet een trein halen. Terwijl je het Westplein oversteekt, speelt de wind met het zwerfafval. Of misschien laat je wel je hond uit. Dit is niet echt een plek waar je graag wat langer wilt zijn, het is de ultieme anti-oase.

Kunstenaars graven dieper: wat ligt er onder onze voeten?

Ooit was het anders. Een groter contrast is haast niet mogelijk. Waar nu het drukke verkeer raast, was honderden jaren terug de natuur de baas. Onder het asfalt liggen vele verschillende lagen klei, zand en veen. De rivier de Rijn stroomde door dit gebied en had er haar oevers. Er was zelfs een tijd zonder mensen, waar het -40 graden kon worden en mammoeten over het terrein liepen. De kunstenaars van Take a Detour vinden het inspirerend hoe deze plek zich door de tijd heeft ontwikkeld. Ze willen daarom de grond onder onze voeten letterlijk naar boven halen. Want: de grond onder onze voeten is uiteindelijk datgene wat ons allemaal verbindt. Ze gaan dit doen met een grondboor. De laagjes veen, zand, planten, Rijn-resten én de cultuur van de mensen van Lombok dienen als inspiratie voor een groot tapijt/kleed wat ze willen gaan maken.

Grondstof: Een tapijt vol cultuur en natuur

Het kleed wordt een knooppunt van cultuur en natuur, een poëtische vertaling van klei, zand, veen en de mensen van Lombok van nu. Het kleed wordt getuft, een techniek waarbij heel veel draadjes wol samen het tapijt/kleed maken. Al deze draadjes samen vormen dus een stukje nieuwe grond: Grondstof. Het mag een tapijt/kleed worden om op te zitten, om elkaar te ontmoeten en om bijvoorbeeld samen te eten of te picknicken. De kunstenaars hopen dat het een kleed wordt van de wijk. Een kleed dat ons helpt herinneren aan de cultuur en geschiedenis van de natuur. Een kleed wat ons (letterlijk en figuurlijk) kan helpen vertragen op dit drukke stuk Westplein.

Bij het kleed komt ook een boekje over de grond van nú: wat betekent de grond die jou draagt? Wat maakt jouw bodem, jouw thuis? Wat vind je belangrijk voor het Lombokplein? Welke kleur geef jij jouw bodem? In het boekje komen mensen uit de wijk aan het woord en vertelt een bodemexpert over de grond onder onze voeten. Het tapijt/kleed en het boekje vormen samen het kunstwerk Grond-stof.

Wat betekent de grond voor jou? Deel jouw verhaal

Wil je meedoen aan het proces, leren tuften, komen vertellen wat voor jou belangrijk is voor het toekomstige Lombokplein? Of wil je wol doneren voor in het kleed? Kom langs! Het kleed wordt tussen 26 augustus en 24 september in de wagon van Perron West gemaakt. De wagon wordt een kunstwerkplaats. Iedereen die wil komen kijken kan ook meehelpen om het kleed te maken. Ze gaan het kleed tuften. Dit is een techniek om hoogpolig textiel te maken. Je schiet met een tuftpistool of een handtuft-gereedschap lussen wol door een stuk opgespannen stof.

Doe mee met het maakproces: leer tuften in Perron West

Plezier en ontmoeting staan centraal. Ervaring is niet nodig. De kunstenaars zijn ook regelmatig in de wijk te vinden. Ze gaan met buurtbewoners in gesprek over wat grond voor hen betekent.

Grondstof wordt op 27 september gepresenteerd, samen met de andere kunstwerken. Ook kan het daarna nog naar andere locaties verhuizen.