Poppy Seed

Onderdeel van: Wat Maakt West!?
Marij Nielen

Poppy_seed_Banner .jpeg

Kunstenaar Marij Nielen is een vertrouwde naam op het Westplein. Van 2004 tot 2018 was zij hier actief met Stichting Maanzaad. Samen met onder andere Ontwikkelgroep Lombok Centraal zorgde ze voor de aanleg van tijdelijke tuinen op de kop van Lombok en het Westplein. En ook het markante gebouw Paviljoen pOp, wat vijf jaar lang op het Westplein bleef staan, werd een plek voor talloze ontmoetingen en gesprekken over het gebied. En nu is Marij terug. Of misschien is ze eigenlijk wel nooit helemaal weggeweest?

Voor deze ‘Wat Maakt West'- editie maakt ze op het Westplein een tijdelijk kunstwerk van duurzaam materiaal en een podcast-reeks die beluisterd kan gaan worden. Zoals ze zelf zegt:

“De samengebalde energie van Poppy Seed kan weer vrijkomen. Het poppy seed wacht op het juiste moment om weer te ontkiemen. Gewoon door er op in te tunen kunnen veel gedachten over het Westplein en de directe omgeving gemakkelijk door de lucht zweven. De ideeën over het Westplein en het vroegere stroomgebied van de Rijn verlopen cyclisch. Ze komen en gaan en komen weer terug. Er is misschien geen andere plek in Utrecht waar zoveel over is nagedacht en waar zoveel over geschreven en getekend werd. Maanzaad wil de visies van deze voorbijgangers uit de afgelopen jaren uitzaaien en op een speelse wijze in een kunstwerk en podcast weer tot leven brengen.”

Kunstwerk Poppy Seed

Het object van Marij krijgt de vorm van een reuze grote klaproos-bolster. Het is een capsule waarin alles wat er in de loop van de tijd heeft afgespeeld is samengebald en wat nu hopelijk weer nieuwe grond vindt om verder te groeien. Onder het kunstwerk liggen verschillende zaden met daarop verzamelde woorden uit Lombok en omgeving die allen bij elkaar een sfeerbeeld geven van de kwaliteit en de wensen voor het toekomstig Lombokplein. Er is in de buurt van de bolster ook een QR-code te vinden met een link naar de Poppy Seed Podcast. 's Avonds geeft het kunstwerk zacht licht, dankzij een klein zonnepaneel bovenop. "Poppy Seed" blijft ongeveer een half jaar staan.

Poppy Seed Podcast

Stichting Maanzaad heeft 12 toekomstkijkers uitgenodigd om hun verhaal te vertellen over het Westplein en zijn omgeving. Het Westplein aan de kop van Lombok transformeert over niet al te lange tijd naar het Lombokplein. De grootste verandering is dat de Leidsche Rijn weer 'boven water' komt, maar wat is er nog meer over dit gebied te vertellen?

De 12 toekomstkijkers hebben verschillende leeftijden en verschillende culturele achtergronden, maar één ding hebben ze gemeen: ze zien het Lombokplein van 2035 nu al voor zich. Ze zijn allen pioniers net als de klaproos, de Poppy, en hun ideeën vallen als zaden in de grond. Ze nemen ons mee in hún versie van de nieuwe stadsruimte. Wat zullen ze zien, voelen en ruiken als ze daar op dat plein staan? Is daar iets gebouwd? Is daar iets te doen? Wie komen ze daar tegen? Een aantal van deze 12 doen deze uitspraken vanuit hun vakinteresse als landschapsarchitect, sociaal werker, stedenbouwkundige of planoloog. Anderen vertellen hun verhaal,omdat ze als buurtbewoner ervaringsdeskundig zijn geworden.

[BINNENKORT IS DE PODCAST HIER TE BELUISTEREN]

Bo Steehouwer, journalist, Bart Snijder, technicus en editor van Lombok Talks en Matthijs Meulblok, eigenaar van de studio ‘Hoedje van papier’.