Nieuwe activiteiten in Merwede: klaagsessies en wandelingen

Achter de schermen

Gepubliceerd op

Gathering_Merwede_Kanaal30 (cropped).png

Architect Merve Bedir heeft van Gemene Grond de opdracht gekregen voor een kunstopdracht in Merwede. Maar het is geen solo-project. Het idee van Merve is dat de bewoners en organisaties uit de buurt de hoofdrol spelen. Gemene Grond overlegt met de gemeente Utrecht over de rol die kunst kan spelen in de wijk Merwede. Het doel van het project is om meer verbondenheid te creëren tussen de verschillende buurten en wijken. Merve wil de bewoners en organisaties in deze buurten helpen om samen na te denken over het soort kunst dat zij willen en om te zorgen voor het kunstwerk dat uit het project voortkomt. Daarom gaat zij vanaf het begin onderzoeken wat we gemeenschappelijk hebben, en wat de mogelijkheden zijn voor samenwerking in Merwede. Merve en Gemene Grond nodigen je uit bij een van de verschillende activiteiten.

Stel je voor dat je eens lekker kon klagen!?

Zo organiseren we klaagsessies; lucht je hart, niemand die oordeelt. Naar het idee van "arzuhalci", een gebruik uit Turkije, waarbij schrijvers op straat hun diensten aanbieden aan mensen die hun problemen en kwesties willen laten optekenen om petities te starten of een rechtszaak in gang te zetten. In een klacht zit vaak ook een wens verborgen. Deze klaagsessies kunnen leiden tot een vertaling van individuele of collectieve vragen en verlangens. Met deze sessies verzamelen we klachten, feedback, en wensen van mensen die in en rond Merwede wonen, om ze samen te presenteren aan de partijen die Merwede ontwikkelen, waaronder de gemeente Utrecht. De klaagsessies zijn een voorbeeld van hoe Merve eigenaarschap wil vergroten door zowel positieve als negatieve gevoelens van bewoners te erkennen. We willen van iedereen horen: de ouderen, de jongeren, en vele anderen. Hun feedback zal de basis zijn van een gemeenschappelijk kunst-opdracht-proces in Merwede. Wil jij ook een keer zelf een klaagsessie organiseren of bijwonen? Mail naar merwede@gemenegrond.nl

Wandelingen en een Materiaal Dagboek van Merwede

We organiseren wandelingen en gesprekken om een ‘Materiaal Dagboek' van Merwede te maken. Tijdens het wandelen verzamelen we wat we vinden en verbinden ons met de planten, de grond, de stenen, het hout, het staal, het beton, het water dat er is en alles om ons heen. We staan onder andere stil bij de geschiedenis van deze materialen om te begrijpen hoe ze relaties hebben gecreëerd, beperkt, of geweigerd. We nemen wat we vinden mee naar de studio in Kanaal30 om het Materiaal Dagboek over Merwede te vullen en te maken. Dit proces van verzamelen staat voor onze verbinding met het sociale, maar ook het ecologische in Merwede. Nieuwsgierig naar het Materiaal Dagboek van Merwede? Doe mee aan een wandeling.

Meedoen?

Er zijn verschillende activiteiten die we in Merwede organiseren. Kom gerust langs in Kanaal30, Merve Bedir is hier iedere dinsdag aanwezig. Wil je meedoen aan een van de wandelingen waarbij we verzamelen voor het Materiaal Dagboek van Merwede? Dit kan op 21 mei, 8 juni, 14 juni of 25 juni. Meer informatie hierover vind je op www.gemenegrond.nl

Op 15 juni organiseert kunstenaar Julia Krantz een workshop voor jongeren die in de buurt wonen. Deze workshop is bedoeld om in contact te komen met jongeren die in het gebied wonen. We nodigen deelnemers uit om deel te nemen aan deze zintuiglijke wandeling. We hopen de dialoog en reflectie te openen over hoe jongeren Merwede ervaren. Meer informatie via: merwede@gemenegrond.nl.