Hieronder zie je een overzicht van het kernteam van Gemene Grond. Dit zijn de mensen die zorgen voor de continuïteit van het kunstprogramma.
Carlijn Diesfeldt
Werkt als onafhankelijk curator en adviseur en is gespecialiseerd in het opzetten en cureren van langlopende kunstprogramma’s in relatie tot ruimtelijke en sociale transitieprocessen. Zo was zij betrokken bij BEYOND Leidsche Rijn (2000-2009), een 10 jaar durend programma over kunst en verstedelijking in de publieke ruimte van een nieuwe stadswijk in Utrecht. Zij heeft Land Art Contemporary in Drenthe (sinds 2011) opgezet en was initiatiefnemer en curator van het Department of Search (2014-2018) een programma waar kunstenaars en wetenschappers onderzoek doen naar de (on) mogelijkheden van een Zero Footprint Campus (2017). Sinds 2012 werkt zij als curator voor de stichting Kunst in het Stationsgebied en co-cureerde zij de manifestaties Call of the Mall in Hoog Catharijne (2013) en Public Works rond het Centraal Station Utrecht (2016). Samen met collega curator Suzanne Sanders legde Carlijn de basis voor het commons kunstprogramma Gemene Grond (2021 - ). Daarnaast is zij adviseur voor het Mondriaan Fonds (sinds 2020) en het Amsterdams Fonds voor de Kunst (sinds 2018) en lid van de kunstcommissies in Utrecht, Beverwijk en Zaanstad.
Carolien de Boer
Werkt als Senior Beleidsadviseur Beeldende Kunst & Kunst in de openbare ruimte en is programmaleider van het kunstprogramma Gemene Grond bij de Gemeente Utrecht. Als bemiddelaar, adviseur en projectleider kunst in de openbare ruimte bij het Centrum Beeldende Kunst Groningen en de gemeente Amersfoort begeleidde zij vele kunstopdrachten en was zij gemeentelijk opdrachtgever voor het 10-jarige kunstprogramma Kunst in Vathorst. In Amersfoort werkte Carolien als adviseur aan de oprichting en collectie samenstelling van het Armando Museum, een fusie van de musea en de oprichting en nieuwbouw van Kunsthal KAdE. In Utrecht is Carolien accounthouder van het Centraal Museum, BAK, IMPAKT, Casco, FOTODOK en de nieuwe presentatieplek OP&. Naast dit werk was zij medeoprichter van de DepARTment store (een pop-up store rond kunst en design), auteur voor o.a. het online platform Lucy in de Lucht, adviseur voor de Kunstraad Groningen en organiseerde zij diverse tentoonstellingen. Carolien is afgestudeerd in Kunst en Kunstbeleid aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Ella Derksen
Is een gedreven en betrokken adviseur met ruime ervaring binnen de kunst-, cultuur- en erfgoedsector. Ontwikkelend en pionierend voor en met instellingen, maar ook beleidsmatig en toekomstgericht voor overheden. Ella heeft een achtergrond in de beeldende kunst, en is vooral geïnteresseerd in maatschappelijke raakvlakken en interdisciplinariteit. Altijd met oog voor oorsprong, context, impact en ontwikkelbereidheid. Zij heeft in 1986 een kunstopleiding afgerond en na een aantal jaren kunstenaarschap heeft zij, samen met anderen, in 1989 stichting Casco in Utrecht opgericht. Eind jaren ’90 was zij directeur van De Verbeelding kunst | landschap | natuur in Zeewolde, Flevoland. In 2012 startte Ella als zelfstandig ondernemer onder de naam ‘EMBEDDING THE ARTS’ en adviseert en begeleidt zij kunstopdrachten voor musea, gemeenten en provincies. Voorbeeld van een grote opdracht was de advisering over de kunst in de stations van de Noord-Zuid Metrolijn in Amsterdam. Daarnaast initieert zij ook zelf projecten, programma’s en tentoonstellingen in de (semi)publieke ruimte. Voorbeeld hiervan zijn langlopende kunstprogramma’s op de voormalige Vliegbasis Soesterberg. Hiervoor ontving zij in 2015 een nominatie van het Fonds Art of Impact voor impactproducent van het jaar. Van 2014 tot en met 2021 was zij lid van de Amsterdamse Kunstraad in de commissie Beeldende Kunsten en Digitale Cultuur. Sinds 5 jaar werkt Ella regelmatig aan kunstprojecten en -programma’s in opdracht van Culturele Zaken van gemeente Utrecht.
Joyce Vlaming
Ik maak, bedenk of creëer samen met anderen kunstprojecten met een maatschappelijke, sociale inslag. Mijn hart ligt bij het samenbrengen van mensen en werkgebieden door middel van kunst. Vaak zijn dit projecten die sectoren overschrijden, zoals kunst & zorg of kunst & diversiteit en inclusie. Boundary-work (grenswerk), waarbij je bestaande gewoontes en/of hokjes bevraagt en het kruispuntdenken (intersectioneel denken) toepast om tot nieuwe inzichten te komen. Ik heb mijn achtergrond in de beeldende kunst. Ik heb fotografie gestudeerd aan de HKU (BA) en aan de A.K.V. St. Joost (MA), en daarna Fine Arts (MA) aan het Sandberg Instituut. Ik ben een conceptueel en creatief denker, sociaal betrokken en kritisch waar nodig, maar ook een verbinder. Ik hou van structuur aanbrengen en zaken vanuit verschillende perspectieven bekijken.
Veel van mijn werk bevindt zich hier in Utrecht. De stad waar ik al meer dan 20 jaar woon en waar ik nog elke dag blij van word. Ik heb mijn atelier aan de Draaiweg, werk als projectleider kunst & cultuur voor zorgorganisatie AxionContinu en zet mij ook graag in voor kunstcollectieven in de stad als bestuurslid bij stichting Das Spectrum. Eerder was ik onder andere begeleider van het K.F. Hein kunstparticipatieproject en bestuurslid bij stichting De Nijverheid. Ik werk dus veel lokaal, maar mijn werkzaamheden, blik en inspiratie gaan uiteraard ook buiten onze stadsgrenzen. Ik ben sinds november 2023 betrokken als curator bij Gemene Grond en lid van het artistiek team van de kunstcommissie (ABKV) in Utrecht.
Migaisa Poeketi
Is ondernemer, freelance communicatieadviseur, diversiteit & inclusie specialist (DEI) en moderator. Zij heeft een brede interesse in geschiedenis, kunst en cultuur en maatschappelijke onderwerpen. Bestuurslid Comité 30 juni/ 1 juli (Keti Koti Utrecht). Betrokken als communicatieadviseur bij Gemene Grond sinds oktober 2022.
Suzanne Sanders
Is kunsthistoricus en werkzaam als onafhankelijk curator, adviseur en bemiddelaar. Zij richt zich voornamelijk op inter- en transdisciplinaire kunstpraktijken en daarbij passende, hedendaagse organisatievormen. Dit doet zij door uiteenlopende partijen bijeen te brengen en onderzoek te doen naar vernieuwende manieren van samenwerken vanuit kernwaarden als nieuwsgierigheid, generositeit en meerstemmigheid. Als adviseur voor kunst in de openbare ruimte voor de gemeente Utrecht, legde zij samen met collega curator Carlijn Diesfeldt de basis voor het commons kunstprogramma Gemene Grond en werkt zij aan de realisatie van verschillende hedendaagse monumenten. Suzanne is mede-oprichter van kunstenaarsresidentie Atelier AM Almere, was directeur van de Frankendael Foundation en sinds 2022 Stadscurator voor de Gemeente Amsterdam. Zij werkte onder meer samen met Public Art Amsterdam, de Gerrit Rietveld Academie, Museum Boijmans van Beuningen, Zentrum für Kunst und Urbanistik, TAAK, de Brakke Grond en het Frans Hals Museum.
Bram van den Berg
Website ontwerp i.s.m. Maud Vervenne
Website ontwikkeling
Maud Vervenne
Grafische identiteit Gemene Grond
Website ontwerp i.s.m. Bram van den Berg
Stichting Kunst in het Stationsgebied (KUS)
Gemene Grond is ontstaan uit Stichting Kunst in het Stationsgebied (KUS). Deze stichting heeft als doel het stimuleren van een lokaal, nationaal en internationaal wervend en stedelijk cultuurklimaat in Utrecht, in het bijzonder in en rond het stationsgebied. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar beeldende kunstprojecten die een belangrijke bijdrage leveren aan de identiteit en de uitstraling van het stationsgebied. De stichting wil beeldbepalende kunstprojecten tot stand brengen in en rond het Utrechtse stationsgebied, dat nog volop in transitie is, en daarmee bijdragen aan de identiteit van dit gebied waarin zoveel verschillende functies en ontwikkelingen samenkomen. Aan de realisatie van permanente kunstwerken gaat steeds een programma van tijdelijke projecten vooraf.
Bestuursleden
Voorzitter: F. Lintmeijer
Secretaris en penningmeester: Marijn Angenent
Bestuurslid: E. Nazarski
Bestuurslid: A. Spaninks