Commons zijn middelen die door iedereen mogen worden gebruikt. In de natuur heb je het dan bijvoorbeeld over water, lucht en land. Maar op het gebied van cultuur gaat het bijvoorbeeld om verhalen, muziek en kunst. Commons zijn belangrijk omdat ze het voor iedereen mogelijk maken om te profiteren van de middelen die de planeet of maatschappij te bieden heeft. Gemene Grond kun je ook als common zien, wij maken samen kunst bereikbaar voor iedereen.

Commons zijn er dus in allerlei soorten en maten, maar als we niet goed opletten kunnen ze ook zomaar weer verdwijnen. Zo kan een rivier bijvoorbeeld veranderen, wanneer door afvalstoffen bepaalde diersoorten er niet meer in kunnen leven. Of een buurthuis kan verdwijnen omdat er een groot winkelcentrum wordt gebouwd, waarna er geen nieuw buurthuis voor terugkomt. Een meer kan alleen een oneindige bron van vis zijn, als we met elkaar bedenken hoeveel gevist kan worden zodat niemand zonder vis komt te zitten.

Door eerlijke afspraken met elkaar te maken over hoe we onze stad vormgeven, wil Gemene Grond beter zorgen voor elkaar en voor onze omgeving. Wij willen de openbare ruimte bekijken als commons.

Er zijn allerlei manieren om commons te beschermen. Een paar voorbeelden zijn:

  • Het maken van wetten en regelgeving die commons beschermen
  • Het opzetten van gemeenschappen die commons beheren
  • Mensen leren over hoe belangrijk commons zijn voor de samenleving
  • Het zorgen voor een duurzaam plan om commons te beschermen